De ce este recomandat unui producător de EEE să încheie un contract de transfer de responsabilitate cu un OTR?

Pentru că legislația în vigoare impune producătorilor responsabilități și obligații multiple, pentru gestionarea cărora este nevoie de o echipă de specialiști.

Iată cele mai importante obligații ale producătorilor:

  • Înscrierea în Registrul Național al Producătorilor la Agenția Națională pentru Protecția Mediului.

  • Colectarea pe categorii a DEEE pentru îndeplinirea normelor de colectare minime – anual, cel puțin 65% din media cantităților puse pe piață în ultimii trei ani.

transfer responsabilitate

Categorii de Echipamente Electrice & Electronice

Cele 6 mari categorii de EEE-uri, respectiv DEEE.

1 – ECHIPAMENTE DE TRANSFER TERMIC

2 – ECRANE MONITOARE ȘI ECHIPAMENTE CARE CONȚIN ECRANE CU O SUPRAFAȚĂ MAI MARE DE 100 CMP

3 – LĂMPI

4  – ECHIPAMENTE DE MARI DIMENSIUNI

5 – ECHIPAMENTE DE MICI DIMENSIUNI

6  – ECHIPAMENTE INFORMATICE ȘI ECHIPAMENTE PENTRU COMUNICAȚII ELECTRONICE

​Vezi detalierea categoriile DEEE mai jos.

Refrigeration-Equipment

1 – ECHIPAMENTE DE TRANSFER TERMIC

Frigidere, congelatoare, distribuitoare automate de produse reci, echipamente de aer condiționat, echipamente de dezumidificare, pompe de căldură, radiatoare cu ulei și alte echipamente de transfer termic utilizând alte fluide decât apa pentru transferul termic.

monitoare

2 – ECRANE MONITOARE ȘI ECHIPAMENTE CARE CONȚIN ECRANE CU O SUPRAFAȚĂ MAI MARE DE 100 CMP

Ecrane, televizoare, cadre foto LCD, monitoare, calculatoare portabile, calculatoare mici portabile.

becuri

3 – LĂMPI

Lămpi fluorescente drepte, lămpi fluorescente compacte, lămpi fluorescente, lămpi cu descărcare în gaze de înaltă intensitate – inclusiv lămpi cu vapori de sodiu la înaltă presiune și lămpi cu halogenuri metalice – lămpi cu vapori de sodiu la joasă presiune, LED.

Home appliances. Set of household kitchen technics in the new apartments or kitchen. E-commerce online internet store nad delivering of appliances concept.

4 – ECHIPAMENTE DE MARI DIMENSIUNI

Mașini de spălat rufe, uscătoare de haine, mașini de spălat veselă, mașini de gătit, sobe electrice, plite electrice, aparate de iluminat, echipamente de reproducere a sunetului sau imaginilor, echipamente muzicale cu excepția orgilor instalate în lăcașuri de cult, aparate de tricotat și țesut, unități centrale de calculator de mari dimensiuni, imprimante de mari dimensiuni, foto-copiatoare, automate cu monede de mari dimensiuni, dispozitive medicale de mari dimensiuni, instrumente de supraveghere și control de mari dimensiuni, distribuitoare automate de produse și bancnote de mari dimensiuni, panouri fotovoltaice.

set-household

5 – ECHIPAMENTE DE MICI DIMENSIUNI

Aspiratoare, aparate de curățat covoare, aparate de cusut, aparate de iluminat, cuptoare cu microunde, echipamente de ventilare, fiare de călcat, aparate de prăjit pâine, cuțite electrice, fierbătoare de apă, ceasuri deșteptătoare și ceasuri de mână, aparate de ras electrice, cântare, aparate pentru îngrijirea părului și de îngrijire corporală, calculatoare de buzunar, aparate de radio, camere video, aparate video, echipamente de înaltă fidelitate, instrumente muzicale, echipamente de reproducere a sunetului sau imaginilor, jucării electrice și electronice, echipamente sportive, calculatoare pentru ciclism, scufundare, cros, canotaj etc., detectoare de fum, regulatoare de căldură, termostate, unelte electrice și electronice de mici dimensiuni, dispozitive medicale de mici dimensiuni, instrumente de supraveghere și control de mici dimensiuni, distribuitoare automate de produse de mici dimensiuni, echipamente de mici dimensiuni cu panouri fotovoltaice integrate.

pc-hardware-0a

6 – ECHIPAMENTE INFORMATICE ȘI ECHIPAMENTE PENTRU COMUNICAȚII ELECTRONICE

Echipamente informatice si de telecomunicatii (≤ 1kg), echipamente informatice si de telecomunicatii (>1kg ≤ 3kg), calculatoare personale, unitati centrale (<10 kg), echipamente printare mici (≤ 4kg), echipamente printare mari (>4kg), telefoane mobile, gps, cartuse imprimanta / tonere.